1 Ster Duiker

Definitie: een 1*Duiker (Supervised diver – EN-14153) is bekwaam om veilig en correct gebruik te maken van zijn duikuitrusting in een beschermde trainingsomgeving en is klaar om in open water ervaring op te doen, begeleid door een ervaren duiker.

Er gaat niets boven het verkennen van de prachtige flora en fauna onder water. Zelfs in eigen streek vind je tal van duikplaatsen waar het best de moeite waard is om te duiken, het hoeft niet in tropisch water te zijn.

Om één en ander in de meest optimale en veilige omstandigheden te laten verlopen is het natuurlijk aangewezen om een degelijke opleiding te volgen vooraleer je je eerste voorzichtige stappen in deze vreemde wereld zet.

Een beginnende duiker, een kandidaat 1*Duiker is een duiker die nog volop bezig is met leren duiken. De kandidaat krijgt een intensieve én persoonlijke begeleiding van een toegewijde instructeur.

De opleiding begint natuurlijk met basisvaardigheden die je veilig aanleert in een zwembad. Zo ontdek je het belang van een goed gebalanceerde hoeveelheid lood, leer je je duikmasker onder water leegmaken en stel je vast dat je met zwemvliezen op het droge best achteruit loopt. Daarnaast leer je hoe je met een duikfles, een trimvest en een ademautomaat een set samenstelt waarmee je kan duiken en hoe je daar kopje onder mee gaat. Zodra je instructeur overtuigd is dat je de basis onder de knie hebt mag je – uiteraard onder begeleiding – het ruime sop in. Je diepte is nog beperkt tot maximum 15 meter. Na vijf positief geëvalueerde duiken en het tonen van enkele vaardigheden onder water krijg je een CMAS-kaartje met een blinkende eerste ster!

Voorwaarden om te kunnen deelnemen:

  • 14 jaar oud zijn
  • Medisch in orde zijn
  • 100 meter kunnen zwemmen
  • Minderjarige duikers dienen bij hun eerste aansluiting eenmalig een verklaring te laten ondertekenen door hun ouders/voogd. Dit formulier is downloadbaar op de NELOS-website.

Hoe verloopt de opleiding?

  • Zwembadproeven (permanente evaluatie)
  • Theorie (cursusboek 1*D)
  • Doopduiken in open water
  • Uitvoeren van vaardigheden in open water

Wat kost het?

Theorielessen: inbegrepen in lidgeld
Zwembadlessen: inbegrepen in lidgeld
Open water duiken: materiaal: zie huur materiaal
Cursusmateriaal: de cursus 1*D maakt deel uit van het welkomstpakket
Certificatie brevet: zie “opleiding starten“, basis nitrox duiker is inbegrepen bij betaling in één keer. Sinds 2019 vraagt NELOS de certificatie bij aanvang van de opleiding te betalen.