2 Ster Duiker

Definitie: een 2*Duiker (Autonomous diver – EN-14153) heeft enige onderwaterervaring opgedaan; kan manifeste duikongevallen herkennen en er gepast op reageren; is in staat onder leiding van een ervaren duiker alle recreatieve duiken uit te voeren.
Hij/zij kan functioneren volgens het buddy systeem van de CMAS en kan als duikleider fungeren bij eenvoudige duiken.

Bevallen die eerste duiken je? Voel je je goed in het water? Dan is het tijd om nog meer onderwaterervaring op te doen en je voor te bereiden op het volgende brevet, een niet onaanzienlijke stap. Als 2*Duiker laat je bij wijze van spreken het handje van je begeleider los en neem je zelf het voortouw bij eenvoudige duiken tot maximaal 30 meter. Je kan als 2*Duiker al een duikplanning opmaken, navigeren onder water, eventuele duikongevallen herkennen én er gepast op reageren.


Dat houdt voor het eerst ook een reeks theorielessen in, geëvalueerd via een schriftelijk examen, gevolgd door een zwembadexamen en een reeks proeven in open water, waarbij je voor het eerst ook zelf enkele duikleidingen doet. In principe kan je op een half jaar tijd je brevet 2*Duiker behalen, maar het comfort van je eigen tempo is belangrijk. Een instructeur om proeven af te nemen, vind je bij Salvanos probleemloos!

Voordelen:

Als 2*Duiker heb je een grotere keuze aan mogelijke duikbuddy’s. Je mag nu ook met 3*Duikers duiken en in welbepaalde omstandigheden zelfs met een andere 2*Duiker. Je mag naar dieptes tot 30m duiken, je mag op de Noordzee duiken, … Kortom, reden genoeg om niet achter te blijven!

Voorwaarden om te kunnen deelnemen

  • 1*Duiker zijn.
  • Minimum leeftijd: 14 jaar.
  • Medisch in orde zijn.
  • Lid zijn van een NELOS club.

Inhoud opleiding

  • Theorie (incl. examen).
  • Zwembadproeven.
  • Open water proeven.
  • Duikleidingen.

Wat kost het?

Theorielessen: inbegrepen in lidgeld
Zwembadlessen: inbegrepen in lidgeld
Open water duiken: materiaal: zie huur materiaal
Cursusmateriaal: naslagwerk “Theorie Sportduiken”, voor 40 € te bestellen bij NELOS via je club (zie http://salvanos.be/boetiek/#opleidingsmateriaal-nelos)
Certificatie brevet: zie “opleiding starten“. Sinds 2019 vraagt NELOS de certificatie bij aanvang van de opleiding te betalen.

Overzicht – opvolging vordering:

Sinds 2019 wordt deze opleiding digitaal opgevolgd in de NELOS toepassing DIVES, het DIgitaal VErificatie Systeem, dat naast je brevetkaart waarop je je vorderingen kan volgen ook je elektronisch logboek bevat.
Meer details over je duikleidingen en open water proeven vind je in de NEL0S infomappen.